Cinci sfaturi simple pentru întreținerea mașinii tale

Întreținerea mașinii este foarte importantă pentru modul cum își va păstra valoarea în timp, dar și buna funcționare. Mai mult, câteva operațiuni foarte simplu de efectuat vor crește gradul de siguranță și vor reduce riscul de a avea probleme costisitoare cu mașina personală. Iată câteva sugestii de operațiuni ușor de efectuat, care nu necesită mai mult de câteva minute de atenție.

1. Presiunea în anvelope

Atunci când anvelopele mașinii tale nu sunt umflate la presiunea recomandată de constructor, ținuta de drum sau consumul de carburant pot fi serios afectate. În cele mai serioase cazuri se poate ajunge chiar și la dejantare, fenomen care apare atunci când anvelopa “sare” de pe jantă. Totodată, presiunea incorectă va duce la uzura suplimentară a anvelopelor. Verifică cel puțin odată pe lună ca presiunea din avelope să fie cea recomandată de către constructor.

2. Lichidul pentru spălat parbrizul

Pare o chestiune foarte simplă, dar o singură situație neprevăzută fără posibilitatea de a curața rapid parbrizul poate fi fatală. De exemplu, un camion poate arunca noroi pe parbriz în cazul unei depășiri, astfel încât vizibilitatea să fie drastic redusă. Verifică frecvent nivelul lichidului și folosește unul de bună calitate. De asemenea, e bine să ai mereu un bidon de rezervă în portbagaj.

3. Faruri, becuri de semnalizare și de stop

Este util ca din când în când să verifici vizual dacă toate becurile mașinii sunt în stare de funcționare. Este bine să faceți aceste verificări mai des iarna, deoarece becurile sunt mult mai solicitate în acest anotimp. Pentru a verifica stopurile puteți parca cu spatele spre un geam pentru a reflecta lumina. Luminile sunt foarte importante pentru siguranță. De asemenea, oricând puteți să fiți opriți și amendați de Poliție dacă luminile nu funcționează.

4. Verificați nivelul lichidului de răcire

Lichidul de răcire preia căldura în exces de la motor pentru a permite ca acesta să opereze în regimul ideal. Dacă nivelul lichidului scade, motorul nu se mai răcește eficient și poate să sufere uzuri peste cele normale. Atenție și la punctul de îngheț al antigelului la apropierea anotimpului rece. Acesta poate fi rapid verificat în orice service.

5. Verificați nivelul uleiului din motor

Este bine să nu aștepți să se aprindă martorul din bord pentru nivelul uleiului din motor. Deja, în acel moment, motorul poate să fi suferit deja uzuri mai mari, iar asta se va simți în timp. Verificați regulat nivelul uleiului, dar numai după ce motorul a fost oprit de mai mult de 10 minute, iar mașina este parcată pe o suprafață perfect dreaptă. De asemenea, verifică tipul uleiului pe care îl cumperi pentru a fi similar cu cel recomandat de constructor.

[sursa]