Anvelopele sunt printre cele mai importante elemente de siguranță ale unui automobil, iar foarte mulți șoferi neglijează asta. Uzura excesivă a unei anvelope sau un profil foarte mic poate afecta radical comportamentul automobilului și poate reduce drastic capacitatea de control al acestuia.
Profilul uzat al unei anvelope este esențial pentru accelerare, virare, dar mai ales frânare. În caz de ploaia acesta nu mai poate elibera eficient toată apă de sub anvelopă, ceea ce are efect direct asupra modului în care se comportă mașina. Așa apare fenomenul de acvaplanare. De exemplu, testele efectuate de institutele de profil din Europa de Vest arată că o frânare executată de un automobil echipat cu anvelope care au un profil de numai 1,6 mm, în condiții de ud, are ca rezultat o distanță de frânare mai mare cu 12 metri față de un automobil echipat cu anvelope noi. Iar testul este realizat la o viteză de doar 80 km/h, o viteză cu mult mai mică decât cea cu care se circulă, de exemplu, pe autostradă. La viteze mai mari rezultatele pot fi dezastruase.
Anvelopele moderne sunt rezultatul unui proces de producție foarte complex și nu este necesară doar o inspecție vizuală rapidă pentru ca totul să fie în regulă. Anvelopa trebuie protejată pe cât posibil de șocurile puternice, deoarece structura internă poate avea de suferit, ceea ce poate duce la deteriorarea definitivă a structurii de rezistență. De asemenea, este bine să evitați urcarea repetată a bordurilor într-un mod agresiv. În timp, structura de rezistență va fi cu siguranță afectată, anvelopa se va deforma, iar acest lucru poate duce la explozii după doar câțiva ani de utilizare.
Un efect negativ îl are și rularea cu presiunea din anvelope la un nivel mai mic decât cel recomandat de producător. În aceste cazuri, uzura este mult mai accentuată decât în mod normal, iar manevrabilitatea are de suferit.
Atunci când schimbați anvelopele de iarnă cu cele de vară sau invers este foarte bine să inspectați foarte atent fiecare anvelopă în parte. Verificați să nu existe gâlme pe exterior, cuie sau alte obiecte în suprafața de rulare, tăieturi sau alte deformări suspecte. Rugați și personalul specializat de la vulcanizare să vă asiste. Ochiul antrenat poate depista mult mai repede asemenea probleme.
Este dovedit prin teste că o anvelopă de calitate rezistă mai mult în timp, are rezultate mai bune la testele dinamice și practic își acoperă prețul mai mare. Așadar, nu uita că anvelopele sunt esențiale pentru siguranța ta și a celorlalți pasageri.
[sursa]