Echipamente opționale care merită achiziționate la o mașină

Scaunele ergonomice/confort/sport

Majoritatea constructorilor auto oferă pentru modelele lor mai multe tipuri de scaune. Deși acestea sunt ignorate de cei mai mulți dintre noi, ele sunt extrem de importante, fiind responsabile pentru confort în fiecare minut pe care îl petrecem la volanul mașinii. Este util să cântărești foarte atent opțiunile și, de cele mai multe ori, este foarte bine să aloci buget pentru scaune. Cu cât sunt mai bune, cu atât te vei simți mai confortabil în mașina ta.

Trenul de rulare adaptiv

Acestă opțiune este deja prezentă pe mai multe modele din clasa compactă și devine un trend pentru viitor. Un tren de rulare adaptiv va facilita alegerea mai multor setări pentru tăria amortizoarelor, ceea ce va adapta modul cum reacționează mașina în funcție de suprafața pe care se rulează sau în funcție de ceea ce își dorește șoferul. În practică, trenul de rulare adaptiv aduce multă flexibilitate și mai mult rafinament pentru amortizare. Minusul este dat de faptul că amortizoarele adaptive sunt foarte scumpe de înlocuit atunci când se uzează. Așadar, verifică și costul aftermarket al amortizoarelor înainte de a alegere un tren de rulare adaptiv pentru mașina ta.

Farurile cu xenon/led/adaptive

Tehnologia sistemelor de iluminare a evoluat foarte mult în ultimii ani. Acum, xenonul a devenit standard pentru anumite mașini, iar farurile cu tehnologie LED nu mai sunt de mult o prezență episodică. De principiu, un far cu xenon va lumina mai bine decât unul cu halogen. Diferența dintre xenon și LED nu este atât de mare ca standard de iluminare, ci este mai mult una de ordin al eficienței energetice. Oricum, farurile cu xenon sunt momentan alegerea optimă, iar dacă sunt și adaptive în viraje, cu atât mai bine. Mai nou, farurile au o funcționare inteligentă, cu moduri speciale în funcție de viteza de deplasare și vreme.

Senzorii de parcare

“Eu știu foarte bine să parchez, nu am nevoie de așa ceva”. Corect, dar poate că asta era valabil la mașinile vechi, deoarece modelele noi cu desigul lor sofisticat neglijează foarte mult vizibilitatea, ceea ce se traduce prin dificultăți la parcare. Atunci când te-ai hotărât asupra unui model analizează atent modul cum vezi spre înainte și spre spate și alege senzorii de parcare sau nu în cunoștință de cauză. Nu te baza doar pe experiențele anterioare.

Sistemele opționale presupun mereu cheltuieli suplimentare, dar majoritatea îți fac viața la volan mult mai ușoară și mai plăcută. Este foarte util să le analizezi în detaliu pentru a vedea dacă ele îți aduc plusuri reale, raportate la propriile cerințe.