Iarna este aproape – iata cum trebuie protejat acumulatorul mașinii tale

Vremea rece este cel mai mare adversar al acumulatorilor auto. Atunci când temperatura scade sub -20 de grade, acumulatorul auto ajunge să ofere doar 50% din capacitățile sale de la temperaturi normale. Chiar dacă astfel de temperaturi sunt destul de rare, iarna este totuși anotimpul în care bateriile auto sunt cel mai mult solicitate. De aceeea, pentru a prelungi viața acestora este util să respecți câteva reguli simple.

În primul rând este foarte important ca bornele acumulatorului să fie menținute cât mai curate pentru a putea permite o încărcarea cât mai eficientă din partea alternatorului atunci când motorul este pornit. Un contact imperfect va scădea sensibil eficiența încărcării din timpul deplasarilor, ceea ce va uza atât acumulatorul, cât și alternatorului mașinii. Așadar, curățați regulat bornele cu ajutorul unui glaspapir.

La fel de important este să deconectezi borna negativă a acumulatorului mașinii atunci când știi că nu vei circula pentru o perioadă mai lungă de timp. De principiu, acesta trebuie să fie mai mare de două săptămâni. Ai grijă să depărtezi borna negativă pentru a fi sigur că nu atinge nimic.

Pentru protecția acumulatorului în timp este foarte important să ai, cel puțin de două ori pe săptămână, un drum de minimum 20 de minute. Acesta va permite ca acumulatorul să fie complet încărcat de alternator și îl va menține la un grad ridicat de eficiență. Atunci când drumurile tale sunt pe distanțe scurte, mai ales în anotimpul rece, este important să eviți să utilizezi consumatori electrici importanți, precum scaunele încălzite, încălzitorul pentru lunetă, sau ventilația la turație ridicată. Atunci, energia electrică utilizată provine din acumulator, iar acesta nu mai poate fi reîncărcat, din cauza distanței scurte parcurse.

Un acumulator de foarte bună calitate foarte rezista circa 4-5 ani, dar de cele mai multe ori el se apropie de limita de viață mai repede de atât. În momentul în care motorul mașinii tale pornește mai greu, cu semne clare că este de vină acumulatorul, trebuie să te aștepți că în orice moment acesta va ceda. Este mai bine să-l schimbi din timp, pentru a evita imposibilitatea de a te deplasa cu mașina atunci când ai nevoie. Totuși, dacă mașina nu mai pornește, este bine să știi că există firme specializate care se deplasează la domiciliul tău pentru a înlocui acumulatorul cu unul nou.

[sursa]