Opt răspunsuri la întrebări despre uleiul de mașină și antigel

Deși la prima vedere totul pare simplu, sunt multe întrebări despre uleiurile de mașină care încă nu au răspuns pentru toată lumea. Foarte des auzim că există și nelămuriri despre utilizarea antigelului, așadar, mai jos, vom răspunde pe scurt la câteva întrebări de bază despre uleiul de motor și antigel.

Se pot amesteca mărci diferite de ulei?

De principiu, nu este recomandată amestecarea a două tipuri sau mărci diferite de uleiuri. Fiecare marcă de ulei are aditivii săi, care pot fi incompatibili la amestecare. Este recomandat să goliți complet motorul mașinii de uleiul vechi pentru a utiliza un ulei nou.

Trebuie să schimb filtrul la fiecare schimb de ulei?

Cu siguranță da! Schimbarea filtrului de ulei este foarte importantă pentru performanțele motorului și pentru protejarea acestuia în timp. Un filtru vechi conține toate impuritățile uleiului vechi, astfel încât va contamina și uleiul proaspăt schimbat. Un filtru de ulei înfundat poate aduce garnituri rupte, un consum mai mare de carburant, ungere insuficientă și poate afecta fiabilitatea motorului pe termen lung. Prețul unui filtru de ulei este prea mic pentru a nu-l schimba la fiecare 15.000 de km.

Uleiul păstrat în bidonul original are termen de expirare?

Dacă bidonul nu a fost desfăcut și a fost păstrat în condiții optime de depozitare (temperatură, lumină, umiditate), atunci nu este nicio problemă. Uleiul poate fi utilizat.

Motorul s-a obișnuit cu un anumit tip de ulei – fals sau adevărat?

Această afirmație este complet falsă. Un ulei bun protejează motorulul indiferent că este folosit pentru prima dată pentru acel angrenaj. Dacă totuși vrei să scapi de orice urmă a uleiului vechi, există soluții speciale care pot fi utilizate după golirea motorului de ulei, care practic spală baia de ulei.

Dealerul de unde am cumpărat mașina îmi spune că trebuie să folosesc doar marca de ulei recomandată de ei.

Această recomandare are, de obicei, o natură economică, pentru ca dealerul să poată vinde un anumit tip de produse. Conform normelor UE, un fabricant sau un dealer auto nu pot impune utilizarea unui anumit tip de ulei. Totuși, este imperativ necesar să respectați specificația pe care producătorul o recomandă pentru motorului mașinii dvs. Dacă nu faceți asta, pot apărea multiple probleme de funcționare.

Se poate utiliza apă în loc de antigel?

Este foarte important de știut că antigelul are și proprietăți anticorozive pentru protejare a sistemului de răcire. El asigură buna funcționare a sistemului pentru perioade foarte lungi și, evident, nu îngheață în anotimpul rece. Apa se poate utiliza doar în cazuri de urgență și pentru perioade scurte de timp. Antigelul nu este scump și nu trebuie schimbat des, așadar nu aveți de ce să nu îl utilizați în mod curent.

Există urme de ulei în antigel sau invers. Este normal?

În niciun caz. Trebuie să ajungeți de urgență la un mecanic pentru a verifica garnitura de chiulasă. În acest caz, pot apărea probleme grave de funcționare a motorului.

Antigelul are rolul doar de a nu îngheța?

Pe lângă capacitatea de a rezista la temperaturi scăzute, antigelul protejează sistemul de răcire prin proprietățile sale anticorozive. De aceea este recomandată folosirea antigelului și vara deoarece protejează împotriva ruginei și crește temperatura de fierbere a lichidului de răcire. Dacă nivelul lichidului de răcire scade, temperatura motorului poate crește rapid, așa că este necesara verificarea perioadică a nivelului lichidului de răcire și completarea acestuia dacă este necesar.

[sursa]