Sfaturi utile înainte de a pleca la drum lung pe ninsoare

Ninsorile au cuprins toată România, circulația fiind deja îngreunată pe toate drumurile naționale. Pe o astfel de vreme, principala recomandare este să încercați să evitați drumurile lungi sau să le amânați pe cât posibil până ce vremea va permite să circulați în condiții mai bune. Totuși, dacă este absolut necesar este foarte important să respectați câteva reguli simple, dar care pot fi extrem de utile la drum lung.

În primul rând este imperativ necesar ca mașina ta să fie corect echipată de iarnă, iar asta înseamnă anvelope de iarnă în stare bună, lichid de spălat parbizul rezistent la îngheț, antigel în instalația de răcire și ștergătoare în stare bună de funcționare. Apoi, este foarte important să ai în mașină o lopată, care poate fi esențială dacă rămâi blocat. Dacă spațiul îți permite este util să ai și un săculeț cu nisip și nu uita de lanțuri pentru anvelope. De asemenea, nu uita de pături și haine groase, racletă, lanternă și mănuși groase.

Înainte de a ieși din oraș cumpără apă și mâncare pentru situația în care traficul se blochează și, extrem de important, fă plinul de carburant pentru mașină chiar dacă distanța pe care o parcurgi este scurtă. Dacă rămâi blocat datorită zăpezii, carburantul este singura sursă prin care poți să încălzești mașina.

Un alt aspect important este să pleci la drum cu un telefon mobil cu bateria încărcată și eventul să ai și un cablu de încărcare ce poate fi folosit la mașină sau o baterie externă în plus. Astfel, dacă ai probleme pe drum poți suna autoritățile sau prietenii pentru a cere ajutor.

Respectă întotdeaua indicațiile autorităților și evită drumurile pentru care există avertizări de viscol. În ultimii ani au existat foarte multe cazuri în care drumurile perfect practicabile au fost blocate de viscol în doar câteva zeci de minute. Pur și simplu, nici un drum nu merită un astfel de risc. Dacă este imperativ să faci un drum în condiții grele de iarnă evită să iei cu tine în mașină persoane în vârstă sau copii. Totuși, nu este bine nici să pleci singur într-un astfel de drum, așa că poți cere ajutorul unui prieten de încredere. Înainte de a pleca, anunță familia și prietenii itinerariul tău și sună regulat pentru a anunța dacă totul este în regula.

[sursa]