Pentru rezultate optime, ceara trebuie reaplicata periodic– niciunul dintre produsele disponibile nu va ramane permanent pe masina ta. Din observatiile multora, o ceara de buna calitate ramane pe masina timp de aproximativ trei-patru luni, asa ca, daca ceruiti masina cel putin la fiecare trei luni cu un produs bun, va fi foarte bine.
Podusele speciale de acest gen folosite pentru protejarea masinii presupun urmatoarele tipuri de ceara:
-ceara naturala (de Carnauba)
-ceara animala (de albine)
-ceara din produse petroliere (parafina)
-ceara sintetica (polimeri)ceara minerala
Potrivit specialistilor, nu este atat de importanta forma sub care se prezinta ceara. Important este ca produsul folosit sa aiba un continut cat mai mare din aceasta.
Daca o masina nu a fost data cu ceara pentru o perioada lunga de timp, in primul rand, masinii ar trebui sa i se restaureze suprafata prin polishare.
Pentru a cerui voi insiva apoi masina veti avea nevoie de ceara de buna calitate (de exemplu, ceara carnauba), un mic burete moale si un prosop curat, de asemenea din material moale. Masina dvs. trebuie sa fie foarte curata si uscată. De obicei, este bine ca operatiunea de ceruire sa se efectueze dupa ce masina a fost spalata.
Asigurati-va ca ati ales produsul potrivit – aveti nevoie de ceara fara agenti abrazivi. Cititi instructiunile de pe ambalaj pentru fiecare produs specific si testati-l mai intai pe suprafete mici.
Parcati masina undeva la umbra – de obicei, functioneaza mai bine atunci cand suprafata masinii este rece la atingere. Lucrati pe cate o suprafata odata, de exemplu pe 60 cmp.
Daca utilizaţi ceara lichida, agitati bine flaconul inainte de utilizare. Aplicati apoi o cantitate mica de ceara pe burete si raspanditi-o uniform pe o sectiune a masinii. O idee buna ar fi sa incepeti de sus si sa lasati partile de jos ultimele pentru ca există intotdeauna unele portiuni murdare acolo.
Este bine sa aplicati un strat cat mai subtire de ceara. Incercati sa nu atingeti suprafete ca geamurile, garniturile din cauciuc ale usilor sau materialele din plastic negru mat – ceara va lasa pete albe pe ele.
Este bine sa lasati ceara sa “se odihneasca” putin (dureaza aproximativ un minut sau doua). Apoi incepeti lustruirea cu un prosop moale, curat, prin rotirea acestuia – partile curate ale prosopului lucreaza cel mai bine.
Dupa ce masina este gata, curatati ceara de pe suprafetele mate nevopsite (de exemplu: elemente din plastic, bara de protectie, garniturile de cauciuc ale usilor, chederele sau marginea emblemelor). Un spray pentru curatat geamurile este indicat pentru acest scop.
In conditii optime o ceara BUNA va oferi protectie si stralucire finisajului pana la 60 de zile. De aceea este recomandat ca aceasta operatiune sa fie repetata macar o data la 3 luni.